Endelig kom dagen da vi kunne ønske velkommen til 10. trinn ved Ørland ungdomsskole. Med sol og lett bris viste Sjøgata på Uthaug seg fra sitt aller beste, og elevene så ut til å trives der de vandret mellom husa i Sjøgata.

I museumsnaustet fortalte Ivar Hopen om fangst og fiske på den tiden de lagde snøre ved å spinne tråd av lin, nesle og hamp. I museumsnaustet var det mange gjenstander, som ble knyttet opp mot det Ivar fortalte, og elevene fikk et godt innblikk i alt slitet for de som levde av fisket. Elevene fikk høre om ulike fangstmetoder tilbake i tid. I nyere tid ble det gjort store fangster av feitsild. Ivar avsluttet med å vise til utfordringene de nye fiskemetodene førte med seg. Garnfisket året rundt førte til at den lokale fiskebestanden i fjordene ble utryddet.

I svala ved naustet ønsket Ivar Tore Strand elevene velkommen til o-skjellas rike. Ivar Tore fortalte om graving etter o-skjell til bruk som agn i mellomkrigstiden. Innmaten av skjellet ble sendt til Lofoten og brukt som agn i torskefisket. Rundt elevene var det plassert gjenstander som ble brukt til skjellgraving. Dette var en viktig næring som ga kontanter i perioder av året da det var lite fiske. Elevene ble kjent med de ulike fangstteknikkene og hvilke redskaper som ble brukt. Noen elever fikk prøve å klyve skjell, for å studere innmaten. Ivar Tore fortalte også om de fine perlene som finnes i enkeltskjell.

I brygga til Gunn og Arnstein ønsket Oddbjørn Ingebrigtsen elevene velkommen. Han viste elevene huset han selv vokste opp i, og fortalte om egen oppvekst i etterkrigstida, om husa i Sjøgata, vannbæring fra fellesbrønn, utedo, da elektrisiteten kom, og at de brukte torv som brensel. Elevene fikk også høre om hvordan fiskeværet Uthaug ble til gjennom kjøpet av Uthaugsgården, og etablering av forretningsdriften ved sjøen. Elevene fikk et innblikk i hva som skjedde når fisken i havet forsvant og fiskeværet Uthaug ble nedlagt. I dag er det ny tid i fiskerihavna på Uthaug med Grande Sjømat A/S og Grøntvedt Pelagic A/S.

Yrjar heimbygdslag vil takke alle elever og ansatte ved Ørland ungdomsskole for besøket, og for interessen av å bli kjent med historien i Sjøgata og museumsnaustet.

Tekst og foto: Gunn Røstad

Sist redigert: 10. juni 2025 kl. 13:47