Sola skinte og det var vakkert på tunet ved Guriannastua, da leder Stein Terje Eriksen ønsket våre 60 besøkende velkommen.
Audun Eriksen snakket om fugler og startet med kråker som skiter på fruens bil, men ikke på mannens, for hun hadde truet dem.
Vi fikk høre om fuglers adferd, tilpasninger, utfordringer fra rovdyr og rovfugler og fra jordbruket.
Audun er en gudbenådet og glitrende forteller!
Vi ønsker han velkommen tilbake!
Tekst: Anne Marit Sannan og Gunn Røstad
Foto: Gunn Røstad
Mer om de forskjellige fuglene:
Audun fortalte bl a om kråka, vipa, traner og laksspoven. Ikke alle er like begeistra for kråka og mange ønsker den bort fra eget nærmiljø. Audun viste til det nasjonale prosjektet Naturoppdraget, hvor barnehagebarn får oppleve naturglede i nærmiljøet. Her er det Kåre Kråke som gir oppdrag til barna, nettopp fordi han er en nysgjerrig og vitebegjærlig fugl som stiller mange undrende spørsmål. Kråka regnes blant verdens mest intelligente fugler.
Vipebestanden var stigende fram mot 1970 tallet, og vipa var et kjent og kjært vårtegn her på Ørlandet. Nå er den sjelden å se og det er etablert ulike prosjekter for å ivareta bestanden. Trusselen har vært mange bl a endringer i jordbrukslandskapet, som tidligere var mer variert med dammer og teiger. Grevling, rev og rovfugl er andre trusler som vipa er utsatt for. Det blir satt ut vipebur for å hindre at rev og kråke ødelegger egg når vipa ruger.
Det har vært en femdobling av traner i Norge, og vi har flere par som hekker i våtmarksområdene. På Djupdalen er det en flokk og de livnærer seg av planter, men må også ha tilgang på proteiner. Da er fugleunger og egg blant annet utsatt. Tranene er brune på ryggen i hekketiden. De smører seg inn med gjørme om sommeren for å skjule seg.
Lappspoven er en interessant fugl med en lang trekkreise. Den flyr fra Alaska til New Zealand og kan fly kontinuerlig i 11 døgn. Den sover med halve hjernen, og kan miste opp til halve vekta på turen. De mellomlander her hos oss.
Vi fikk også høre om havhesten, kattugla, enkeltbekkasin og gjerdesmett.
Sist redigert: 10. juni 2025 kl. 13:49