MENY


Malerutstyr


Maleren og snekkeren var ofte en og samme person. Vi skiller likevel ut malerens utstyr og presentert det her etter hvert som gjenstandene blir fotografert. Hvis du som leser har opplysninger eller kommentarer til samlingen, send gjerne en e-post til oss.

Mus. Nr. Navn Bilde Opplysninger om gjenstanden
YHL1844 Titanhvitt Foto av pimpstein Dette er malingspulver, titanhvitt. Utenpå paktningen står blandingsforholdet for malingen. Titanhvitt er en hvit malerfarge som består av titandioksid, TiO2, blandet med andre stoffer som bariumsulfat, sinkhvitt mv.
Diameter 14 cm, høyde 18 cm, veier 5 kilogram.
Giver: Arnulf Guldteig, Uthaug, i 1990.
YHL2221 Sparkelspade Foto av sparkelspade En sparkelspade fra gården Austrabban på Innstrand i Ørland, Sør-Trøndelag.
Lengde x cm, bredde x cm, høyde x cm.
Giver: Berta Selnes, Trondheim, i 1990.
YHL2769 Sinkhvitt Foto av tønne med malingspigment Ei lita tønne med pigment for maling. Dette er sannsynligvis sinkhvitt, en hvit malerfarge av sinkoksid, ZnO. Tønna med innhold kommer fra gården Utstrand på Utstrand i Ørland, Sør-Trøndelag.
Diameter 34 cm, høyde 44 cm.
Giver: Jakob Kirkebak i 1997.
YHL2770 Blåfarge Foto av tønne med malingspigment Ei lita tønne med pigment for maling. Dette er en blå malerfarge. Tønna med innhold kommer fra gården Utstrand på Utstrand i Ørland, Sør-Trøndelag.
Diameter 23 cm, høyde 37 cm.
Giver: Jakob Kirkebak i 1997.
YHL2771 Grønnfarge Foto av tønne med malingspigment Ei lita tønne med pigment for maling. Dette er en grønn malerfarge. Tønna med innhold kommer fra gården Utstrand på Utstrand i Ørland, Sør-Trøndelag.
Diameter 22 cm, høyde 37 cm.
Giver: Jakob Kirkebak i 1997.
YHL2900 Oker fargepigment Foto av tønne med malingspigment Ei lita tønne med pigment for maling. Dette er en oker malerfarge. Tønna med innhold kommer fra gården Utstrand på Utstrand i Ørland, Sør-Trøndelag. Fra Wikipedia leser vi mellom annet: Oker (av gresk ochros = blekgul) er en naturlig forekommende brungul farge. Den er et leireslag som inneholder jernoksyder som preger fargen. Leiren kan tørkes og finmales, og er da et anvendelig fargepigment. Den kan også brennes før knusingen, og blir da ofte mørkere og mere rødgyllen. Oker har vært brukt som fargestoff fra førhistorisk tid. Knust rød oker ble strødd over de døde, både over hunder og mennesker, i gravene deres. Oldtidens hulemalerier, som i Lascaux, var basert blant annet på oker.
Diameter 34 cm, høyde 44 cm.
Giver: Nils Eldar Winter i 1997.
YHL3350 Pulvermaling Foto av malingpulver Dette er Lithon malingspulver. Denne malingen ble solgt fra Innstrand Handel.
Lengde 18,5 cm, bredde 10,5 cm, høyde 6,4 cm.
Giver: Turid Stuenes i 2007.
YHL5746 Pimpstein Foto av pimpstein Denne pimpsteinen er saget tvers av og ble brukt til å slipe malte og lakkerte flater på møbler.
Pimpstein er et sterkt blæret, skumaktig vulkansk glass. Blærerommene opptar en så stor del av volumet at pimpsteinen flyter på vann. Slik kom den også med havstrømmene til Norges kyster og ble benyttet av malere før slipepapiret var oppfunnet.
Lengde 14 cm, bredde 9 cm, høyde 7,5 cm.
Giver: Arnfinn Hoøen, Uthaug, i 1994.
YHL5795 Sparkelspade Foto av sparkelspade Denne redskapet brukte og bruker maleren under sparkling av underlaget.
Lengde 14 cm, bredde 4 cm, høyde 0,8 cm.
Giver: Arnfinn Hoøen, Uthaug, i 1994.
YHL8339 Pimpstein Foto av pimpstein En pimpsteinen som er saget tvers av og ble brukt til å slipe malte og lakkerte flater på møbler. Hvor denne kommer fra er ukjent.
Lengde 10,5 cm, bredde 3,5 cm, høyde 7,5 cm.
Giver: Ukjent giver og tidspunkt.
YHL9250 Beisprøver foto av beisprøver Ei eske med 31 prøver av kjemisk beising. den kommer fra Sør-Trøndelag fylkes arbeidsskole på Moholt i Trondheim.
Lengde 24 cm, bredde 17 cm, høyde 8 cm.
Giver: Ranveig Stuenes og søsken i 2011.
YHL12358 «Steinkulltjære» foto av tjære Ei bøtte som inneholder steinkulltjære, brukt til breing av papptak.
Diameter 30,5 cm, høyde 22,5 cm m/hank 35 cm.
Giver: (Rolf) Lage Ulriksborg, Uthaug, i 2022.

Åpningssiden for gjenstander relatert til yrker
Åpningssiden for andre gjenstander
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag